Хроника

Девојче почина од грип на Клиниката за детски болести

13. февруари 2020 - 13:49 | МИА

Четиринаесетгодишно девојче почина вчера на Клиниката за детски болести како последица од компликации од грип. Девојчето кое имало и други хронични заболувања, е првиот смртен случај поради грип оваа сезона, изјави денеска д-р Гордана Кузмановска од Институтот за јавно здравје.

Таа посочи дека изминатата недела во државава се регистрирани 3.614 заболени од грип што е зголемување за 27,9 отсто споредено со неделата пред неа кога биле регистрирани 2.825 заболени.

– Има тешки случаи меѓу заболените. Инфлуенцата е заболување кое кај одредени популациони групи, тоа се повозрасни лица, лица со хронични заболувања и мали дечиња може да даде тешки форми. И во секоја сезона сме имале такви заболени. Ги имаме на Инфективната и на Детската клиника. Во текот на изминатата недела нема смртни случаи. Расте интензитетот и големиот процент на позитивни добиени резултати од вирусолошки испитуваните материјали што говори дека активноста на вирусот е висока и очекуваме тоа да се одржи во наредните недела две и да го достигне својот пик. Само Демир Хисар нема пријавени заболени од грип, истакна д-р Кузмановска.

Таа потенцира дека со оглед на тоа дека сезоната почна две недели порано годинава, вкупниот број заболени е за 60 отсто поголем од вкупниот број заболени во изминатата сезона.

– Имаме голем број тестирани во нашата лабораторија за вирусологија и молекуларна дијагностика. Вкупно 108 материјали се тестирани од кои дури 69 се позитивни (64 проценти). Во ист процент се и инфлуенца А и инфлуенца Б изолатите. Најчесто заболуваат лица на возраст над 65 години, а зафатеноста оваа недела од децата на возраст до четири години сега се преместува кај децата на училишна возраст односно на возраст од пет до 19 години. Инциденцата е највисока кај овие популациони групи. Вкупниот број заболени од сезонски грип оваа сезона изнесува над 10.700 заболени, рече д-р Кузмановска.

Одговарајќи на новинарско прашање таа истакна дека затворање на училиштата и на други институции каде има групирање на население од различни возрасни категории е една од мерките која е на располагање на јавно здравствените авторитети, меѓутоа засега не е донесена таква мерка, што не значи дека во иднина нема да има потреба да се донесе.

– Ја следиме состојбата да видиме недела, две како ќе се движи и доколку има потреба ќе биде преземена и оваа или некоја друга мерка која здравствените авторитети ќе сметаат дека е соодветна, додаде д-р Кузмановска.