Свет

Жена од Јапонија по вторпат заразена со новиот корона вирус

27. февруари 2020 - 11:18 | МИА

Токио, 27 февруари 2020 (МИА) – Жена која работи како возач на туристички автобус во Осака по вторпат е позитивна на новиот корона вирус Covid-19, што е прв ваков случај во Јапонија.

Жената вчера била позитивна на тестот за корона вирус, откако почувствувала болка во грлото и градите.

Таа прво била тестирана во јануари, по што била хоспитализирана, но брзо оздравела.

Јапонскиот министер за здравство рече дека таа е првиот пациент кој после болничко лекување повторно е позитивен на корона вирусот.

Иако ова е прв ваков случај во Јапонија, во Кина се пријавени повеќе на втор позитивен тест.

– Откако ќе добиете инфекција, таа може да остане во состојба на мирување и со минимални симптоми, а потоа може да дојде до влошување на ако се најде во белите дробови, објасни професор на факултетот за медицина на Универзитетот во Њујорк.