Живот

Редок црн леопард фотографиран за првпат по 100 години

12. февруари 2019 - 17:31 | Б.С.Б.

Британскиот фотограф Вил Бурард Лукас успеа да фотографира редок црн леопард во Кенија, Африка. Црниот леопард е мажјак кој патува со поголеми леопарди.

Црната боја на крзното е резултат од процес спротивен на албинизам, својствен на темната пигментација. Ова е прв пат еден црн леопард да биде фотографиран во Африка за 100 години, пренесува National Geographic.

За Daily Mail фотографот изјави дека ова е исполнување на неговите соништа, да фотографира толку ретко суштество.

Црните леопарди се нешто помали од оние со нормална боја, а црната боја на крзното е наследна. Црниот леопард во природа може да се види во Кина, Мјанмар, Непал, јужна Индија, Јава и Африка.