Стил

Нега на коса: Најчести грешки кои ги правите

7. ноември 2019 - 16:58 | М.С.

Секоја жена сака да има убава и негувана коса, а тоа подразбира редовно миење, стилизирање, шишање и користење средства за нега на коса.

Кои се најчестите грешки што ги правите?

Ја миете косата со топла вода

Водата која е потопла од 38 степени, може да ја оштети косата. Затоа, фризерите препорачуваат да ја миете со млака вода. Исто така, важно е детално да ја измасирате со шампон и да користите регенератор. Нанесувајте го регенераторот само на врвовите.

Ја стилизирате додека е мокра

Косата не треба да ја чешлате додека е мокра, затоа што тогаш е подложна на опаѓање и кршење на краевите. Исто така, најдобро е мократа коса да ја оставите да се исуши на природен начин. Користете гел или спреј за расчешлување.

 

Претерувате со производите за нега на коса

Секој фризер ќе ви препорача да користите регенератор, маска, серум и масло за коса, но не ве предупредуваат дека не треба да ги користите сите три заедно во комбинација. Така ќе направите повеќе штета на вашата коса, отколку корист.

Маската и регенераторот користете ги на мокра коса, а останатите производи при стилизирање на косата.