Вести

Најдени фосили од желка што била голема колку автомобил

13. февруари 2020 - 9:59 | МИА/КАЈГАНА

Нови фосили од желки со големина на автомобил беа ископани на локација во пустината Татакоа во Колумбија и областа Урмако од Венецуела.

Се претпоставува дека желката Stupendemys geographicus живеела во областа што денес е Јужна Америка, пред 7 до 13 милиони години.

Првите фосили од ваква желка биле најдени во 70-тите години на 20. век, но овие животни сè уште се мистерија за научниците.

Долги се четири метри, односно биле големи и тешки колку еден просечен автомобил и ги населувале мочуришните предели ширум Јужна Америка, пред да се создадат реките Амазон и Ориноко.

Колку за споредба, денешните џиновски желки растат до 1,5 метри во должина.

Мажјаците имале издолжен преден дел од оклопот, во облик на рог, а длабоките лузни на фосилите укажуваат дека тие биле користени како одбрана против предатори и ривали.

Желките живееле на дното на езерата и реките, заедно со џиновските крокодили, и се хранеле со помали животни, растенија, овошја и семиња.

Нивната големина била клучна во одбраната против другите предатори. Во еден од пронајдените фосили има заглавен скршен заб од крокодил.