Музика

Лејди Гага обвинета за плагијат за песната „Shallow“

12. август 2019 - 10:23 | Б.С.Б.

Музичарот Стив Ронсен ја тужи пејачката Лејди Гага за плагијат за песната „Shallow“ и бара повеќе милионска отштета, пренесува Cosmopolitan.

Песната за која тој тврди дека е идентична со неговата се вика „Almost“ и веќе седум години се наоѓа на неговиот SoundCloud.

Песната пред тужбата имаше само 300 прегледи, а сега има повеќе од 360.000 преслушувања, од кои повеќето кликови се направени од налутените обожаватели на пејачката.

И двајцата ангажираа професионалци кои ги анализираа песните и дојдоа до заклучок дека не станува збор за исти песни, туку за исти три ноти кои се повторуваат, што не мора да значи дека песната е украдена.