Кои се економските последици од епидемијата со корона вирусот?

Финансиските берзи повторно забележаа пад вчера, бидејќи инвеститорите уште се загрижени од ширењето на епидемијата со корона вирусот Covid-19 и стравот дека можеби ќе прерасне во пандемија.

Индексот Dow падна за повеќе од 3%, а и S&P 500 затвори со пад од над 3% lower, додека Nasdaq „потона“ 2,8%.

Во Велика Британија FTSE 100 падна за речиси 2% на најниско ниво во изминатите 12 месеци, а јапонски Nikkei 225 падна за 3,3%.

Ширењето на вирусот го парализира производството, но и потрошувачката бидејќи луѓето, особено во тешко погодените области на Кина и Италија, одбегнуваат да се движат во јавни средини стравувајќи од зараза.

Подетално за економските последици од епидемијата, во прилогот на BBC.