Останати спортови

Канада и Австралија нема да учествуваат на ОИ ако не се одложат поради Covid-19

23. март 2020 - 11:22 | МИА

Австралискиот олимписки комитет соопшти дека нема да може да ги собере своите спортисти за Олимпијадата во Токио предвидена за јули оваа година.

– Австралискиот олимписки комитет одржа телеконференција на Извршниот комитет и едногласно донесе одлука дека австралискиот тим не може да се собере во вакви услови дома и во странство. Игрите не можат да се одржат во јули. Стресот и неизвесноста предизвикана од пандемијата на коронавирус ја прават подготовката исклучително тешка, се вели во соопштението.

Канадскиот олимписки комитет (КОК) и канадскиот параолимписки комитет (ККП) претходно дадоа изјава во врска со Олимписките игри во 2020 година во Токио, Јапонија. Тие бараат негово одложување поради пандемијата на коронавирус.

– КОК и ККП повикуваат на одложување на Игрите за една година и ние нудиме целосна поддршка да помогнеме во сите тешкотии што се појавуваат при трансферот. Нема ништо поважно од здравјето и безбедноста на нашите спортисти и меѓународната заедница. Не станува збор само за здравјето на спортистите, туку и за јавното здравје.

Ја донесовме тешката одлука да не ги испраќаме канадските екипи на Олимписките и Параолимписките игри летово, 2020 година. Ние сме во епицентарот на глобалната здравствена криза, што е многу поважно од спортот, се вели во соопштението на Олимпискиот и Параолимпискиот комитет на Канада.

Во случај Игрите да се одржат годинава, ова ќе биде трета Олимпијада без канадски спортисти. Канада не учествуваше во Атина (Грција) 1896 и во Москва (Русија, тогашен СССР) 1980 година.