Македонија

Филипче: Патничката која пристигна од Италија е позитивна на корона вирусот

26. февруари 2020 - 16:56 | Кајгана

Патничката која пристигна од Италија има корона вирус и е првиот пациент дијагностициран со Covid-19 во нашата земја.

Министерот вели дека нема простор за паника и дека пациентката е сместена на Клиниката за инфективни заболувања во Скопје.

-Нема простор за паника, пациентката е сместена на Инфективната клиника во Одделот за изолација, соодветно се третира нејзината состојба. Епидемилошките анализи укажуваа на тоа дека таа еден месец била во Италија во посета на роднини. Веќе две недели е болна и иницијално се тестирала во здравствената установа во Италија и непосредно по влегувањето на нашата земја директно се упатила на Клиниката за инфективни болести во Скопје. Инкубацијата е помината и во моментот на транспорт таа не претставувала опасност за да ја пренесе болеста, рече Филипче.Сите оние коишто ќе стигнат од Италија да се придржуваат кон мерките за претпазливост и да се јават во дежурните центри.