„Fantasmagorie“, првиот анимиран филм во историјата

„Fantasmagorie“ е првиот француски анимиран филм на авторот Емил Кола.

Овој анимиран филм се појавил во далечната 1908 година.

Цртаните филмови се менуваат низ историјата, а сите по обичај сметаат дека најубави се оние филмови кои сме ги гледале во детството.