6 септември 1992, Ленинград се преименува во Санкт Петербург

Падот на комунизмот со Русија значеше и крај на ерата на градот познат како Ленинград кој всушност си го врати оригиналното име, Санкт Петербург.

Изграден од царот Петар Велики во 1703 година како царска резиденција, денес важи за еден од најубавите градови во Европа култоролошки центар на Русија.

На 26 јануари 1923 години, кратко по смртта на Владимир Ленин, во негова градот беше преименуван во Ленинград, а 68 години подоцна Русите му го вратија оригиналното име.

Со 5 милиони жители е втор најголем град во Русија, бројните канали му го дозволуваат надимакот „руска Венеција“.