Живот

УНЕСКО ги прогласи градовите на иднината

6. ноември 2019 - 19:06 | М.С.

Градовите на иднината се градови чијшто развој се забележува на сите полиња. УНЕСКО ги прогласи најдобрите десет во светот.

Што се подразбира под називот „паметен град“? 

Градот кој ќе биде прогласен за паметен град, мора да исполни определени критериуми: инфраструктура, финансии, иновативност, креативност, инклузија, отпорност, современа технологија.

Кои градови добија признание од УНЕСКО?

Остин доби награда за инвентивност, Дакар за образование, Сингапур за најчист град.

Медељин, градот во Шпанија, доби пофалба за привлекување на туристи со атрактивните занимливости.

Шенжен е прогласен за град со најдобар сообраќај, Сантијаго во полето на финансии, а Сурат за отпорност.

Од европските градови, Еспо е награден за технологија, Талин за дигитална трансформација и Виена за станбената политика.

 

Признанието за независност ќе биде наградата Netexplo Smart Cities 2020 која се доделува на 18 и 19 март наредната година.