2 декември 1804, крунисувањето на Наполеон во Нотр Дам

На 2 декември 1804 година во Париз бил крунисан Наполеон Бонапарта за француски цар од страна на папата Пије VII.

Крунисувањето се случило во Богородичната црква позната како Нотр Дам, една од најзначајните историски знаменитости на Франција.  Наполеон вовел реформи очекувајќи да го обедини незадоволниот народ. Неколку од тие реформи се во употреба и денес.