19 септември 1955, Аргентинската војска го собори претседателот Хуан Перон

Во државниот удар во Аргентина кој започна на три дена претходно соборен од власт беше народниот претседател Хуан Доминдо Перон.

Важеше за миленик на работничката класа, па војската мораше да интервенира за да го тргне откако одлучи да ги одвои државата и црквата.

Перон замина во егзил во Венецуела, потоа во Шпанија, а во Аргентина се врати после 18 години за повторно да стане претседател.